Szenior örömtánc orvosi receptre

2017.10.16.

40 évvel ezelőtt Ilse Tutt német táncpedagógus 80 éves anyósa kérésére dolgozta ki a szenior örömtánc módszerét az idősebb korosztály számára alkalmas lépéseket, koreográfiákat alkalmazva, amelyben nincsenek akrobatikus elemek, hirtelen mozdulatok. Ez a tánc nem azonos a szenior társastánccal, nem szükséges hozzá partner és előzetes tánctudás sem.

A szenior örömtáncnak számos kedvező élettani hatása van. Képes javítani a memóriát és a koncentráló képességet, késlelteti az időskori szellemi leépülést, mint mozgás és örömforrás pozitívan hat a testi és lelki egészségre, társas jellege pedig kialakítja a közösséghez való tartozás élményét és oldja a magányt.

Összefoglalva a szenior örömtánc egyenlő a mozgás, az öröm és az agytorna együttesével. Ennek a remek táncformának a kipróbálására a jövőben a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ két idősklubjában is lehetőségük nyílik a kerületi táncoslábú hölgyeknek és uraknak.

 

A Dózsa György úti klubban hétfőnként 14 órakor szenior örömtáncot tart dr. Szűcs Márta és Pável György. (Dózsa Gy. út 46.; tel.: 1 341 55 33)

A Király utcai klubban Larjovaara Lea és Molnár Zsuzsanna oktatnak hétfőnként 10 órától (Király u. 97. - bejárat a Rózsa u. felől; tel.: 1 322 63 62)

Címkék: HÍREK

Magyar Értékek Napja 2017.

2017.09.04.

A rendezvény fővédnökei, együttműködő partnerei és szervezői nevében tisztelettel meghívjuk Önt és családját a III. Magyar Értékek Napja országos esemény programjaira.

Időpont: 2017. szeptember 9. 10.00–20.00 óráig

Helyszín: Budapest, V. kerület, Szent István tér és a Szent István Bazilika

Kárpáti Árpád Dr. Pesti Imre NMI Művelődési Intézet Magyar Nemzeti Értékek ügyvezető igazgató és Hungarikumok Szövetsége elnök

PROGRAM:

Szent István tér, 9.30–18.00 óráig 
9.30 Térzene a Magyar Honvédség Központi Zenekarával
10.00 Ünnepélyes megnyitó és köszöntők
10.30–18 óráig Bemutatkoznak a megyei és a külhoni nemzetrészek értéktárai Magyar értékek kiállítása Színpadi produkciók Népviseleti bemutatók Kézműves foglalkozások és mesterségbemutatók Magyar Értékek és Hungarikumok játszóháza
12.00 Ökumenikus terményáldás, A megyék jellegzetes terményeinek,termékeinek ökumenikus megáldása
17.15 Zárszó
17.30 TáncházSzent István Bazilika, 
18.00–20.00 óráig
18.00 Szentmise
19.00 Kórus- és orgonahangversenya Magyar Rádió Gyermekkórusa és Virágh András Liszt Ferenc-díjas orgonamuvész, Érdemes Művész közreműködésével

Fővédnökök:

Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

 

Védnökök:

Jakab István, Dr. Latorcai János és Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnökei

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésértés hungarikumokért felelős államtitkár

Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület polgármestere

Dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Értékekés Hungarikumok Szövetsége elnöke

 

Szervezők:

NMI Művelődési Intézet

Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége

Együttműködő partnerek: Magyarország megyei önkormányzatai, Szent István Bazilika, Budapest kerületi önkormányzatai, Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt., Visual Europe Zrt., Információ és koordináció NMI Művelődési Intézet

• www.kozossegimuvelodes.hu

A belépés ingyenes.

Szeretettel várunk mindenkit!

Terítéken a polgármesterek - Interjú Vattamány Zsolttal

2016.03.26.

Egy évvel az önkormányzati választások után megkerestük a budapesti kerületek és az agglomeráció polgármestereit, hogy a ciklus egyötödéhez érve adjanak egy pillanatképet, mit sikerült megvalósítani a választási programjaikból. Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármesterének válaszait a nullker blog körkérdéseire az alábbiakban közöljük:

A választási kampányban elhangzott ígéreteihez képest mit sikerült megvalósítania? 

Elhatároztuk, hogy a közintézmények és közterületek megújítását követően 2015 a társasházak éve lesz. A lakóházak felújítására, állagának megóvására a tavalyi évben 300 millió forintot különítettünk el, melyet teljes mértékben kihasználtak a társasházak. Nemcsak a lakóépületek felújítása, hanem az ott élő emberek kiadásainak csökkentése is kiemelt célunk, így az idei évben 20%-al csökkentettük a lakbéreket. 

Vattamány Zsolt

Időarányosan hogy áll a kerület fejlesztésével? 

A ciklusra kitűzött tervek megvalósítása elképzeléseink szerint halad. Októberben átadtuk a teljesen felújított Klauzál téri Vásárcsarnokot, mely egy kétmilliárd forint nagyságrendű, saját erős fejlesztés volt. Ezt követően magát a Klauzál teret és a környező utcákat is felújítjuk, és terveink között szerepel a Százház utcai foghíjtelek sorsának rendezése is. Úgy gondolom nagyon jól haladunk a célok megvalósításával, s a nagyobb projektek mellett még sok egyéb intézkedésre, felújításra is sor kerülhet ebben a ciklusban.

Milyen nehézségekbe ütközött a képviselőtestülettel történő együttműködése? 

A képviselő-testület összetétele változott, de szerencsére nem a szembenállás jellemzi a munkánkat. Nyilvánvalóan vannak olyan dolgok, melyekről nem egyformán vélekedünk, mégis a konstruktív párbeszédre törekszünk a képviselőtársaimmal.

Mi az, amit nem sikerült az első esztendőben megoldania? 

Ilyet nem tudok kiemelni, igyekszünk a felmerülő nehézségeket minél előbb megoldani. Eddigi munkám során is arra törekedtem, hogy egy-egy intézkedés során a lehető legoptimálisabb döntés szülessen, mindenekelőtt az erzsébetvárosiak érdekeit szem előtt tartva.

Mi az, amiről már most látszik, hogy a ciklus végéig nem tudja megvalósítania?

Minden fontos, tervezett intézkedést meg tudunk majd valósítani a ciklus során.

A 2013/2014-ben tett szociális intézkedéseit fent tudja-e tartani a teljes ciklus ideje alatt? 

A meglévő ellátásokat az elkövetkezendő időszakban is biztosítani kívánjuk, sőt mi több új intézkedésekkel is kiegészítjük a szociális ellátórendszerünket. Továbbra is ingyenesen biztosítjuk a bölcsődei ellátást, az alsó tagozatos gyermekek térítésmentesen jutnak hozzá tankönyveikhez, a tanévkezdést pedig ingyenes tanszercsomaggal segítjük. Mindemellett egy új városkártya programot is elindítunk, amely többek között kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít majd a kerületben élők számára.

Bevált-e kerülete szempontjából az új fővárosi struktúra? 

Szívesen veszek részt a Fővárosi Önkormányzat munkájában, hiszen fontosnak tartom az együttműködést a kerületek között, és a közös gondolkodást. Számos előnyét látom az új struktúrának, úgy vélem ez a fővárosnak csak a javára válik.

Milyen a kapcsolata a Fővárossal, illetőleg a kormányzattal? 

Mind a fővárosi önkormányzattal, mind a kormányzattal jól működő kapcsolatot ápolunk, s az együttműködésünk sikeresnek mondható a különböző területeken.

Tervez-e újabb ciklust, vagy már keresi az utódját? 

A kérdés még nem igazán aktuális, javaslom, térjünk vissza rá egy-két év múlva.  

Címkék: HÍREK

Ezeket a cikkeket olvastad már?